vineri, 27 noiembrie 2009

Alzheimer

Am vazut acum cateva zile un documentar despre batranii cu Alzheimer, si de atunci realizaz ca si eu, la o varsta destul de frageda, am probleme cu memoria de scurta durata. Sa imi fac griji ?


Boala Alzheimer debuteaza de obicei in jurul varstei de 60 de ani, dar au fost si cazuri foarte rare cand a fost diagnosticata si la persoane de 30 de ani.

Boala se manifesta la inceput prin pierderi ale memoriei si dezorientare in timp si spatiu, simptomele accentuandu-se progresiv: functiile intelectuale precum memoria, orientarea si capacitatea de a efectua calcule mentale se degradeaza. Simptomele se explica prin degenerarea celulelor nervoase. Pierderea treptata a autonomiei pacientului cu boala Alzheimer necesita, in timp asistarea si apoi insitutionalizarea permanenta a bolnavului.

Evolutia bolii Alzheimer dureaza in medie 10 ani, dar poate dura intre 2 si 20 ani. Exista doua forme: forma sporadica, care constituie 90 – 95% din cazuri, si forma familiala, de origine genetica, ce poate afecta mai multe generatii ale unei familii. Probabil ca in cazul tau nu ai pe nimeni in familie cu Boala Alzheimer pentru ca altfel sigur mentionai.

Boala Alzheimer reprezinta cauza principala a dementei -pierderea capacitatilor intelectuale si sociale. Dementa apare la pacientii cu Alzheimer deoarece tesutul cerebral sanatos se degradeaza, determinand o pierdere progresiva a memoriei si a facultatilor mintale.

Desi nu exista un tratament care sa vindece boala Alzheimer, cercetatorii fac progrese in incercarea de a imbunatati calitatea vietii pacientilor. De asemenea, au fost descoperite unele gene asociate cu boala Alzheimer, ceea ce poate conduce la descoperirea de noi tratamente pentru stoparea evolutiei acestei afectiuni complexe.


Se poate preveni intr-un fel aparitia aceste boli ?


Prezenta unor metode de a preveni boala Alzheimer nu a fost inca demonstrata stiintific.

Riscurile de a dezvolta boala Alzheimer pot fi reduse prin tratarea unor boli – hipertensiunea arteriala, diabetul si arterioscleroza – si prin eforturile de modificare a stilului de viata (fumatul).

Conform studiilor preliminare, persoanele cu o dieta bogata in grasimi animale si cu un aport caloric mare prezinta mai multe riscuri, deoarece consuma o cantitate mica de vitamina C, vitamina A sau acizi grasi omega – 3, comparativ cu persoanele care consuma multe legume si peste. Prin urmare, este posibil ca boala Alzheimer sa fie legata de obiceiurile alimentare, la fel ca bolile coronariene si cancerul.

Unii cercetatori sunt de parere ca exercitiile mentale efectuate pe tot parcursul vietii si educatia pot intarzia aparitia dementei, prin favorizarea crearii de sinapse intre neuroni. In schimb, altii sustin ca un nivel ridicat de instruire ii ajuta pe pacienti sa obtina rezultate mai bune la testele de memorie si gandire utilizate pentru diagnosticarea dementei, disimuland astfel mai mult timp prezenta bolii.